De emotie golf

 

Iedereen heeft wel eens dat de spanning in je lijf zo hoog wordt dat er een huilbui of woedeaanval komt. 

 

Zo’n huilbui of woedeaanval heeft een piek van ongeveer 90 seconden. Op deze piek is de emotie die je voelt op zijn heftigst, na die 90 seconden zakt hij weer af en komt er opluchting voor in de plaats.

 

Bij een emotiegolf duurt deze piek langer en kan hij tot een half uur duren. Tijdens deze piek kunnen de emoties heel erg intens zijn. Je kunt het gevoel hebben nooit meer uit deze piek te komen. Na deze piek komt er voor het gevoel van opluchting eerst een loslating van de spanning. Meestal begin je heel erg te trillen en wordt je hartslag sneller. Dan voel je je langzaam rustiger worden en komt het gevoel van opluchting.

 

 

Zelf heb ik best vaak last van deze emotie golven. De spanning die ik dan ervaar in mijn lichaam is enorm hoog, ik krijg nauwelijks nog adem en al mijn spieren staan gespannen. Normaal gesproken duurt zo’n piek in een emotiegolf dus ongeveer 30 minuten. Ik heb heel af en toe dat de piek 1 uur of langer duurt. Dit noem ik mijn emotie tsunami. Ik vind een emotie golf of tsunami enorm eng. Het voelt heel erg heftig aan. Daarom heb ik best vaak slechte dingen ingezet om mijzelf uit eruit te halen. Daarom heb ik een aantal tips om er op een goede manier uit te komen.

 

  1. Accepteer dat je in de golf zit. Je bent snel geneigd om weerstand te gaan bieden aan de golf, door dit te doen wordt hij alleen maar heftiger. Het beste kan je de emotie er gewoon laten zijn, geef er aan toe en laat je meevoeren op de golf. Het is toch een stuk spanning dat eruit moet.
  2. Probeer je ademhaling rustig te krijgen. Ga letten op je ademhaling in je buik door je hand op je buik te leggen. Concentreer je op het op en neer gaan van je buik, hierdoor wordt je ademhaling weer rustig.
  3. Probeer te ontdekken waar de spanning in je lichaam het minst is, ga je met concentratie naar dit punt toe. Door dat te doen wordt je in de rest van je lichaam ook rustiger.
  4. Zoek een externe heftige prikkel. Dit moet je alleen doen als je er na een half uur nog niet uit bent en dus zoals ik het noem in de emotie tsunami zit. Je kan deze prikkel krijgen door bijvoorbeeld je armen onder koud water te houden, een zuurmatje te eten of een klein beetje sambal of harde muziek aan te zetten. Hierdoor krijgt je lichaam een schok te verwerken, waardoor je uit die piek komt.

 

 

Mocht je deze emotie golven vaak hebben, dan is het ook slim om hier met iemand over te praten. Een professional kan bijvoorbeeld met je meedenken en je verdere tips geven. Daarnaast kan je eventueel medicatie voorgeschreven krijgen die de scherpe randjes van een emotiegolf eraf kan halen, waardoor je wat sneller rustig wordt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb